Beydağ Saray Lokma Dökümü
Saray lokması yapımı, öncelikle özenle seçilmiş malzemelerin bir araya getirilmesiyle başlar. Genellikle un, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz kullanılarak hazırlanan hamur, özel bir yoğurma sürecinden geçirilir. Hamurun kıvamını bulması ve kabarması için gerekli özen gösterildikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanarak şekil verilir.
Kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartılan lokmalar, sıcaklıklarıyla misafirlerini sarhoş eden eşsiz bir kokuyla dolar. Ardından şeker şerbetine atılarak dinlendirilen lokmalar, şekerin içine nüfuz eder ve tatlı bir lezzet patlaması yaşatır. Şerbetin içinde dinlenmiş ve tam anlamıyla tatlanmış olan saray lokmaları, üzerine serpilen dövülmüş ceviz içi veya hindistan cevizi rendesi ile süslenerek servise sunulur.